Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus
Congregació de la Puríssima Sang de Reus.
Cliqueu per tancar.
Aquest lloc utilitza cookies pròpies i de tercers per tal de millorar la navegació de l'usuari en aquest lloc.
premi aquí per ampliar aquesta informació. .
Si continua navegant accepta la utilització d'aquestes cookies.

2021
<< ABRIL >>
DLDMDCDJDVDSDU
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Ajuntament de Reus
Diputació de Tarragona
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

ESCOLANIA I CAPELLA DE CANTORS DEL SANT CRIST DE LA SANG

L’Escolania i Capella de Cantors del Sant Crist de la Sang és un grup coral que constitueix una Secció de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus. Actualment la direcció tècnica i artística recau sobre mestra Irene Massana Cogul.


L’Escolania de la Sang la conformen nens/es i joves de 4 a 25 anys. Alhora, l’Escolania es subdivideix en l’Escolania petita, amb nens/es de veus blanques i el Cor Jove, integrat per veus de soprano, tenor, contralt i contrabaix.

Per la seva banda, la Capella de Cantors de la Sang ve integrada per adults amb tos els registres musicals.

Els membres de l’Escolania i la Capella de Cantors assagen i reben educació musical per part de la direcció musical, a raó de dos hores setmanals, que es distribueixen en una hora d’assaig conjunt, de l’Escolania amb la Capella de Cantors, i una altra hora que cada grup fa assaig per separat.

L’Escolania i Capella de Cantors de la Sang participen cada any en diferents celebracions i esdeveniments que els fa imprescindibles. Entre aquests, cal destacar el Concert de Nadal in memoriam del mestre Santiago Buqueras, el Concert de Santa Cecília, que té lloc a la Prioral de Sant Pere de Reus, a finals de novembre, el cant dels Goigs a la Mare de Déu de Misericòrdia durant el Rosari de Torxes del dejuni de la festa de Misericòrdia o la participació musical en la processó de Corpus o Sant Pere.

Però sens dubte, l’aportació més rellevant de l’Escolania i Capella de Cantors de la Sang, cal trobar-la en els diferents actes de Setmana Santa que organitza la Reial Congregació, principalment, quan és cantat el tradicional Vexilla Regis acompanyant, al Sant Crist de la Sang durant les tres processons del Divendres Sant.

Digne de menció també és la intervenció musical de l’Escolania i Capella de Cantors de la Sang, durant els Via Crucis de quaresma, la Funció de l’Agonia del Divendres Sant, les diferents misses i oficis de Setmana Santa, l’acta de vetlla i ofrena de flors blanques a la Mare de Déu de la Soledat, o el cant de l’Al•leluia i la resta de peces musicals interpretades durant el tradicional acte de Coronació del Senyor del Diumenge de Resurrecció.

La qualitat assolida per l’Escolania de la Sang ha permès que hagi estat acceptada per formar part de la Federació Catalana de Puericantores, fet que li reporta, la participació en concerts i trobades corals de puericantors tant a nivell nacional com internacional.

Tanmateix, l’Escolania i Capella de Cantors de la Sang forma part també del catàleg de corals, que la Diputació de Tarragona posa a disposició dels Ajuntaments i ens locals, per tal d’oferir concerts.

En l’estil artístic de l’Escolania i Capella de Cantors predomina la música religiosa, per la seva intensa relació amb la Setmana Santa, si bé també s’interpreta música tradicional catalana, i també d’estil més clàssic.

A nivell orgànic, l’Escolania i Capella de Cantors de la Sang disposa d’una direcció musical i una junta pròpia, que gestiona el dia a dia de la secció. Ambdues unitats dependents independentment i directament de la de la Junta de Govern de la Reial Congregació.

- Història de l'Escolania i Capella de Cantors.(+)

Des d’antuvi, el Sant Crist ha comptat amb l’acompanyament musical, tant en celebracions al Temple com a les seves sortides processionals. Durant segles, tant la forma de l’estructura musical com el nombre dels seus mestres directors han estat diversos. Els més destacats històricament han estat el mestre Victorino Agustí (compositor per excel•lència de la Setmana Santa reusenca amb obres com el Vexilla Regis), els mestres Baró, Estanislau Mateu i Santiago Buqueras.

Val a dir que fins l’any 1998, l’escolania pertanyia al mestre Santiago Buqueras i la Reial Congregació de la Puríssima Sang la contractava per totes les actuacions de Setmana Santa. Una formació infantil que comentava any rere any amb el reforç contrastats cantants d’àmbit local, com el Sr. Salvador Baiget i Llobet, el qual acompanyà el Sant Crist des de 1940 fins a 2007.

Arribat l’any 1999, la Junta de Govern dirigida pel Clavari Sr. Josep Ramon Pallejà Sedó, va proposar al Sr. Santiago Buqueras, la creació d’una Escolania pròpia de la Sang, en la qual, la Reial Congregació de la Puríssima Sang havia d’oferir gratuïtament als nens, formació de cant, solfa i vocalització, amb la única condició d’assistir a tots el concerts i actes de l’Escolania.

Malauradament, el Sr. Buqueras no va poder començar aquest nou projecte, fet que va motivar que la Junta de Govern li fes el mateix oferiment al mestre Joan Solé, qui el va acceptar, prenent-se el projecte amb molta il·lusió. Fruit d’aquest acord, la Congregació de la Sang va adquirir un piano a més de tot el material adient, iniciant-se amb el mestre Solé, la formació gratuïta de nens en el cant, solfa i vocalització i assistint als actes propis de la Setmana Santa, constituint-se la primera promoció de l’Escolania.

De 2003 a març de 2019 la direcció artística de la coral recaigué en la mestra Sílvia Virgili i Guinovart. El març de 2019, entrada la Quaresma, pren el relleu de la direcció artística i musical de la coral de l’entitat la mestra Irene Massana Cogul.

L’any 2005 es formalitza una estructura orgànica que dirigeixi la secció, convertint-la en una de les divisions de la Reial Congregació amb més activitat, impuls i dinamisme. Avui dia, té una activitat regular durant tot l’any, tant en l’àmbit concertístic com en el litúrgic.