ESCOLANIA I CAPELLA DE CANTORS DEL SANT CRIST DE LA SANG



L’Escolania de la Sang la conformen nens/es i joves de 4 a 25 anys. Alhora, l’Escolania es subdivideix en l’Escolania petita, amb nens/es de veus blanques i el Cor Jove, integrat per veus de soprano, tenor, contralt i contrabaix.
Per la seva banda, la Capella de Cantors de la Sang ve integrada per adults amb tos els registres musicals.



Digne de menció també és la intervenció musical de l’Escolania i Capella de Cantors de la Sang, durant els Via Crucis de quaresma, la Funció de l’Agonia del Divendres Sant, les diferents misses i oficis de Setmana Santa, l’acta de vetlla i ofrena de flors blanques a la Mare de Déu de la Soledat, o el cant de l’Al•leluia i la resta de peces musicals interpretades durant el tradicional acte de Coronació del Senyor del Diumenge de Resurrecció.



A nivell orgànic, l’Escolania i Capella de Cantors de la Sang disposa d’una direcció musical i una junta pròpia, que gestiona el dia a dia de la secció. Ambdues unitats dependents independentment i directament de la de la Junta de Govern de la Reial Congregació.
- Història de l'Escolania i Capella de Cantors.(+)
Des d’antuvi, el Sant Crist ha comptat amb l’acompanyament musical, tant en celebracions al Temple com a les seves sortides processionals. Durant segles, tant la forma de l’estructura musical com el nombre dels seus mestres directors han estat diversos. Els més destacats històricament han estat el mestre Victorino Agustí (compositor per excel•lència de la Setmana Santa reusenca amb obres com el Vexilla Regis), els mestres Baró, Estanislau Mateu i Santiago Buqueras.
Val a dir que fins l’any 1998, l’escolania pertanyia al mestre Santiago Buqueras i la Reial Congregació de la Puríssima Sang la contractava per totes les actuacions de Setmana Santa. Una formació infantil que comentava any rere any amb el reforç contrastats cantants d’àmbit local, com el Sr. Salvador Baiget i Llobet, el qual acompanyà el Sant Crist des de 1940 fins a 2007.
Arribat l’any 1999, la Junta de Govern dirigida pel Clavari Sr. Josep Ramon Pallejà Sedó, va proposar al Sr. Santiago Buqueras, la creació d’una Escolania pròpia de la Sang, en la qual, la Reial Congregació de la Puríssima Sang havia d’oferir gratuïtament als nens, formació de cant, solfa i vocalització, amb la única condició d’assistir a tots el concerts i actes de l’Escolania.
Malauradament, el Sr. Buqueras no va poder començar aquest nou projecte, fet que va motivar que la Junta de Govern li fes el mateix oferiment al mestre Joan Solé, qui el va acceptar, prenent-se el projecte amb molta il·lusió. Fruit d’aquest acord, la Congregació de la Sang va adquirir un piano a més de tot el material adient, iniciant-se amb el mestre Solé, la formació gratuïta de nens en el cant, solfa i vocalització i assistint als actes propis de la Setmana Santa, constituint-se la primera promoció de l’Escolania.
De 2003 a març de 2019 la direcció artística de la coral recaigué en la mestra Sílvia Virgili i Guinovart. El març de 2019, entrada la Quaresma, pren el relleu de la direcció artística i musical de la coral de l’entitat la mestra Irene Massana Cogul.
L’any 2005 es formalitza una estructura orgànica que dirigeixi la secció, convertint-la en una de les divisions de la Reial Congregació amb més activitat, impuls i dinamisme. Avui dia, té una activitat regular durant tot l’any, tant en l’àmbit concertístic com en el litúrgic.